werkplaats en gereedschap

 

Welkom in mijn kleine, helaas wat donkere werkplaatsje!
Toen ik op dit schip kwam wonen, en het begon in te timmeren, wist ik nog niet, dat ik instrumenten zou gaan bouwen. Uiteindelijk kwam mijn werkplaats dan ook niet op de ideale plek terecht: een klein kamertje met slechts daglicht door drie patrijspoorten. Ik doe het er maar mee.
Aan bakboord staat mijn draaibank. Een oude Amerikaanse metaaldraaibank, die in de Tweede Wereldoorlog in de Amerikaanse Marine schijnt te hebben gediend.
draaibank

Een belangrijk verschil tussen een metaal- en een houtdraaibank is, dat bij de eerste de gebruikte beitel doorgaans in een support wordt vastgezet, terwijl bij de tweede de beitel uit de losse hand wordt bediend, gesteund door een leunspaan. Het support is een soort kar die op verschillende manieren langs het bed van de draaibank bewogen kan worden, zodat de machine de nogal grote krachten kan opvangen en er bovendien uiterst gecontroleerd gedraaid kan worden. (Op een metaaldraaibank werken we met honderdsten van millimeters!)
leunspaanDe leunspaan is doorgaans een horizontale strip staal die vlakbij het werkstuk gefixeerd kan worden, en waarop de draaier een steunpunt vindt voor zijn beitel, die verder met de hand bediend wordt.
Ik moest nadat mijn draaibank haar intrede aan boord had gedaan dus eerst een leunspaan maken. Handig daarbij was, dat ik mijn draaibank al had staan; die was voor de vervaardiging heel nuttig! (Je kunt er ook heel goed strakke vlakken op draaien.)

 

 

 


Hieronder ziet u nog wat, voornamelijk gereedschappen. De meeste zelf gemaakt.
Er zullen zeker nog foto's bijkomen.