andere instrumenten

 

sopraanchalumeau smalaltchalumeau smalEen enkele keer heb ik een ander instrument dan een hobo gebouwd, of een onderdeel ervoor.
Behalve enkele copieën van het geweldige instrument van Richard Haka, dat ik een schalmei noem, al zien sommigen er een hobo in, kan ik hier niet veel meer noemen dan twee chalumeaus en verder een paar keer een set stemschroeven voor viool of altviool en een serie trompetdempers voor natuurtrompet.

De chalumeau is eigenlijk de voorloper van de klarinet: een instrument met een cilindrische -dus rechtdoorlopende- boring en een mondstuk met een enkelriet. (Zoals we dat tegenwoordig kennen van de klarinet en de saxofoon.) Dit instrument komen we een enkele keer tegen in muziek uit het begin van de achttiende eeuw (zoals van Zelenka en Fasch) en ook zijn er enkele van dergelijke instrumenten uit de achttiende eeuw overgebleven. Heel weinig helaas, en bovendien lang niet allemaal geschikt als te copiëren instrument. Ik heb er, omdat ik ze nodig had, destijds twee gebouwd, een heel kleine en een iets minder kleine, min of meer gebaseerd op een groter en dus lager expemplaar dat is overgeleverd van de bouwer Johann Christoph Denner, de vader van Jakob Denner, van wie ik een hobo copieer. Op het kleintje ben ik heel erg gesteld -het is verrassend hoe veel geluid er uit zo'n klein toetertje kan komen- en het bedroeft mij dan ook, het maar zo zelden te bespelen.basclarinet en chalumeau

 

Én, zoals gezegd, ik heb een paar maal een of meer onderdelen voor andere instrumenten gemaakt.
Een enkele keer een set van vier stemschroeven -hieronder ziet u er vier, voor viool. En, in totaal, ongeveer een dozijn dempers voor natuurtrompet. Het is gek zoiets te maken, aangezien ik zelf niet kan proberen hoe het functioneert, maar de dempers deden hun werk: ze geven een trompet een wezenlijk ander geluid en tegelijkertijd gaat de grondtoon van het instrument -vraag me niet hoe dat komt- een halve toon omhoog! Ook van zo'n demper ziet u een afbeelding.

stemschroeven voor viool

trompetdemper

 

 

 

 

 

 


trompetdempers