Jakob Denner

 

Denner smalDeze hobo, ook wel bekend als de MIR 370, gebouwd door de Neurenbergse bouwer Jakob Denner (1681-1735) is, net als de "Galpin"-hobo, een vrij beroemd instrument. Van de bouwer worden twee instrumenten regelmatig gecopieerd: een oboe d'amore, en de onderhavige hobo.
Denners instrumenten zijn doorgaans fors gebouwd, en daardoor dan ook vrij zwaar van gewicht. (Mijn eigen Denner weegt ongeveer drie ons, mijn Haka van dezelfde lengte twee ons.)
Jakobs vader, Johann Christoph Denner, bouwde overigens ook blaasinstrumenten, evenals enkele andere familieleden. (En trouwens: Neurenberg was toen al eeuwen een centrum van houtbewerkers. Voor zover ik weet bestaat er in de houtdraaierij zelfs een term Neurenberger. Ik meen dat dat de onaangename spiraal is die een beitel bij onoplettend gebruik soms schielijk in het hout snijdt.)

Opvallend is, dat de meeste (alle?) hobo's van Jakob Denner een enkel vierde gat hebben, terwijl de meeste tijdgenoten daar een dubbel gat (twee kleinere gaten) hebben. (Later kwam dit enkele gat meer in zwang. Zo ook op de hobo van Wijne die ik copieer.)
Eveneens opvallend is, dat van dat dubbele gat in veel van de grepentabellen uit die tijd geen gewag wordt gemaakt! Het wordt daarin niet benut.

 

Aangezien dit van Jakob Denner de hobo is die vrijwel altijd wordt gecopieerd, wordt hij wel 'de Denner' genoemd. Niet te verwarren met de Zwitserse supermarktketen.
de Denner

 

 

 

speelkwaliteiten

Het is mogelijk dat de oorspronkelijke en beoogde stemtoon van deze hobo wat hoger was, maar hij speelt (in copie) erg goed op de moderne a'=415Hz.
Het is een dikwandig instrument en kan daardoor heel stevig klinken, maar soms kan het beslist ook verrassen door subtiliteit.
Het instrument speelt stabiel en comfortabel.
Ikzelf heb nooit last gehad van het enkele vierde toongat (ik gebruik het dubbel vierde gat zelden als zodanig), behalve dan in gevallen van vreemde intonatie in de omgeving.
De f#' (eerste register) stemt met de originele greep (123/4..Eb) goed, terwijl de f' goed aanspreekt. (Ik vermoed dat hier de grote wanddikte een positieve bijdrage aan levert.)