andere hobo's

 

Grundmann smalCahusac smalVolledige hobo's die ik gecopieerd heb -tot nu toe- kunt u op de andere pagina's vinden. Maar ook heb ik wel eens een los deel voor een instrument moeten maken.
Zo heb ik voor een vriend van wie de beker van een originele oude hobo (rechts) van de bouwer Thomas Cahusac senior gestolen was, een nieuwe beker gemaakt, uitgaande van de meetgegevens die hij er gelukkig van had. Er had eigenlijk een ivoren ring op gemoeten. Tja. Maar het treffen van de goede kleur is goed gelukt.
      Bij dezelfde diefstal was van een andere hobo juist het bovenstuk gestolen. Dat bovenstuk (en wel: alléén dat bovenstuk) was van de bouwer Jakob Friedrich Grundmann. Toen mijn vriend later een hobo van die bouwer kocht, waarvan nu juist het bovenstuk ontbrak, heb ik aan de hand van de meetgegevens van het eerder gestolen bovenstuk een nieuw bovenstuk kunnen maken. (Links.) Dat gelukkig goed bleek te functioneren. Ook ontbrak er een klein klepje voor de linker pink, een g#-klep.
Daarna heb ik nog een extra middenstuk voor dezelfde hobo gemaakt, met een C#-mechaniek. Zo'n mechaniek had ik nooit eerder gemaakt, dus dat vergde enig onderzoek. Én het vergt nauwkeurig werk! Bij gebruik behoort, terwijl één knop wordt ingedrukt, tegelijkertijd één klep zich te openen en een ander zich te sluiten. Niet heel ingewikkeld, maar het moet goed lopen.
      Nog weer wat later heb ik voor dit instrument een copie van een ander bovenstuk van Grundmann gemaakt, omdat het origineel werkelijk betoverend fijn speelde, op deze hobo. Het resultaat was nagenoeg even fijn. En al houd ik me eigenlijk alleen met vroegere hobo's bezig, ik ga spoedig een paar volledige copieën maken van deze (deels samengestelde) hobo.
Hieronder ziet u foto's van de toevoegingen aan beide genoemde hobo's. (Maar nog niet van voornoemd tweede bovenstuk.)

 

Een nieuwe beker voor de Cahusac-hobo

 

De hobo van Grundmann: een nieuw bovenstuk, een g#-klep en een nieuw middenstuk met C#-mechaniek.