Robbert Wijne

 

Wijne smalRobbert Wijne, of Wyne (geboren te Nijmegen, 1698), is ongeveer een halve eeuw lang werkzaam geweest, tot aan zijn dood in 1774.
Daardoor is het moeilijk de hier besproken hobo te dateren. Vermoedelijk is deze gebouwd rond 1750.
Het instrument werd de afgelopen eeuw op een bizarre manier teruggevonden en na de vondst ingrijpend maar secuur gerestaureerd. En later, in het jaar 2012, is het in het bezit gekomen van een vriend van mij. Die vroeg mij om er een copie van te maken, voor het geval het origineel, dat scheurtjes vertoont, op een gegeven moment niet meer speelbaar zou blijken.
Tijdens het af-intoneren van die copie kwam ik er achter, dat van het origineel, ten gevolge van voornoemde restauratie, de boring op een bepaalde plaats fors is gekrompen. Dat ontdekte ik tijdens de (eerste?) Corona-'lockdown' (voorjaar 2020), zodat ik ruimschoots tijd had voor allerhande onderzoek en experimenten om een beeld te krijgen van de oorspronkelijke boring. Een groot akoestisch probleem dat mijn copie had, bleek, na toepassing van mijn bevindingen, verdwenen!
En afgezien van dat akoestische probleem speelde die copie al heel goed. Net als het origineel overigens, dat opvallend goed functioneert. (En dat, volgens mij, -zij het vertraagd- hetzelfde probleem begon te vertonen.)
      Het draaiwerk van de hobo is opvallend. Flink afwijkend van de standaard. (We zien overigens in die tijd, in ieder geval in Nederland, wel meer afwijkingen.) Ik heb nu zes copieën van deze hobo gemaakt, en ben aldoende steeds meer gaan inzien, hoe consequent Wijne de vormen heeft doorgevoerd, en hoe secuur zijn draaiwerk was.
      De drie knoppen van mijn copie voor de eigenaar van het origineel heb ik voorzien van een eenvoudige gravure. Ingegeven door de plaats waar het origineel gebouwd is, Nijmegen, met welke stad mijn familie banden heeft, heb ik in die knoppen gegraveerd wat in deze oude stad ooit (nu niet meer, meen ik) op een blinde muur te zien was. Te weten: een grote schildering van een koffiepot door Klaas Gubbels, met daarop geschreven een gedicht van K. Schippers**:


Als je goed om

je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is

Robbert Wijne C knop kopie

speelkwaliteiten

Het instrument speelt, zoals gezegd, opvallend goed.
Het heeft een mooie, heldere klank.
Stemming: functioneert goed op a'=415 Hz.
Het instrument is erg stabiel.
Zoals op de foto's te zien heeft, heeft de hobo een enkel vierde gat, net als 'de Denner'.
De f#' (eerste octaaf) speelt met de oude greep (123/4..Eb) heel comfortabel.

 

 

 

**Een toeval wil dat ik deze twee heren eens samen heb ontmoet, zodat ik toestemming voor deze, toen al bedachte, gravure kon vragen. En gekregen heb.